Składniki
- 200g ryżu do risotto
- 40ml białego wina
- 1/4 cebuli
- 8-10 większych krewetek
- 100g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
- 1/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- 0,5l bulionu warzywnego
Przepis
- w wysokim garnku roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy ja na złocisty kolor
- dodajemy ryż risotto i smażymy co chwilę mieszając, aż cały ryż będzie obsmażony
- następnie dolewamy wino i gotujemy aż wyparuje
- wlewamy około pół szklanki bulionu i gotujemy risotto na małym ogniu, gdy bulion wchłonie się podlewamy je resztą bulionu
- chorizo kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na małej patelni
- krewetki również podsmażamy na osobnej patelni z dwoma startymi na tarce o drobnych oczkach ząbkami czosnku
- do gotowego risotto dodajemy mrożony groszek, podsmażone kiełbaski oraz krewetki
- wszystkie składniki mieszamy z ryżem, dodajemy starty parmezan i 2 łyżki śmietany 30%
- doprawiamy do smaku pieprzem i wykładamy na talerze udekorowane roszponką - doda koloru i smaku naszej potrawie