Paella z chorizo i kurczakiem

Małgorzata
Obiad
25.07.2015 19:30
Paella z chorizo i kurczakiem
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Składniki:

100 g ryżu arborio

150 g chorizo

1 filet z kurczaka

500 ml bulionu drobiowego

1 czerwona papryka

1/2 puszki kukurydzy

garść małych pomidorków śliwkowych

1/3 szklanki białego wina

1 ząbek czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

szczypta szafranu

1 łyżka oliwy

1/3 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki kurkumy

Dodatkowo:

natka pietruszki

Przepis

Chorizo kroimy na półplasterki, a kurczaka na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chorizo i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy kurczaka i dalej podsmażamy około 3 minut. teraz dodajemy paprykę, kukurydzę, czosnek oraz pomidorki. Smażymy wszystko razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalewamy winem i gotujemy 2-3 minuty, aż wino się zredukuje. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Mieszamy, dodajemy ryż i smażymy kolejne 2 minuty. Zalewamy gorącym bulionem z dodatkiem szafranu i gotujemy nie mieszając przez 12 minut. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy kolejne 6 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy danie pod przykryciem na 2 minuty, aby danie ''doszło''. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.