Przepis
SKŁADNIKI:
200 g makaronu Czaniecki,
1 podwójną pierś kurczaka,
1 papryka,
1 puszka kukurydzy Develey,
400 ml kremówki,
2 jajka,
20 g żółtego sera,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,.
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut i odcedzamy. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy nie niewielkiej ilości tłusczu. Do ostudzonego makaronu dodajemy podsmażoną pierś kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę i odcedzoną kukurydzę. Wszytko mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do nich kremówkę. Dodajemy szczyptę soli i pierzu. Zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.