Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Ewelina
Zapiekanki
29.12.2014 9:42
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Przepis

SKŁADNIKI:

200 g makaronu Czaniecki,

1 podwójną pierś kurczaka,

1 papryka,

1 puszka kukurydzy Develey,

400 ml kremówki,

2 jajka,

20 g żółtego sera,

sól,

pieprz,

zioła prowansalskie,.

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut i odcedzamy. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy nie niewielkiej ilości tłusczu. Do ostudzonego makaronu dodajemy podsmażoną pierś kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę i odcedzoną kukurydzę. Wszytko mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do nich kremówkę. Dodajemy szczyptę soli i pierzu. Zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.