Składniki: 180 g mąki ryżowej 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej ok.15 g 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej ok.15 g 50 migdałów 100 g masła 100 g białej czekolady 1 gruszka 3 łyżki stołowe wody skórka starta z połowy cytryny 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 5 ml ekstraktu waniliowego 3 jajka 2 łyżki miodu akacjowego lub syropu jasnego np z agawy Wykonanie: 1. Gruszkę średniej wielkości myjemy obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Informacja, która ucieszy osoby będące na diecie wykluczającej gluten, w brownie nie ma mąki pszennej bo wykonane jest na mące ryżowej i migdałach. Informacja, która ucieszy osoby będące na diecie wykluczającej gluten, w brownie nie ma mąki pszennej bo wykonane jest na mące ryżowej i migdałach. Eksperyment, który chodził mi po głowie już od czasu przygotowania Brownie w wersji fit (link do przepisu tutaj) to przygotowanie jasnej wersji tego ciasta. Wilgotność w cieście zapewnia dodatek pure z gruszek, słodka nuta to jedynie miód oraz biała czekolada. Jest lżejsze i trochę bardziej puszyste, z uwagi na obecność dodatku sody oczyszczonej. 3. Migdały obrane ze skórki siekamy drobno lub mielimy w malakserze. Białą czekoladę siekamy nożem i wraz z masłem umieszczamy w żaroodpornej misce. Ciasto jest aromatyczne, wilgotne, mój mąż nawet pokusił się o stwierdzenie że było zakalcowate i bardzo smaczne. Następnie kolejno wbijamy jajka za każdym razem mieszając energicznym ruchem jedynie do połączenia masy by nie napowietrzać masy. Przepis jest mojego autorstwa więc mam nadzieję, że zyska swoich fanów. Przepis jest mojego autorstwa więc mam nadzieję, że zyska swoich fanów.