Tiramisu - bez jajek

Ewelina
Ciasta
01.05.2015 20:44
Tiramisu - bez jajek
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

30 sztuk podłużnych biszkoptów ( 2 paczuszki po około 150 gram)

500 gram mascarpone

200 gram śmietany kremowej 30%

1,5 - 2 szklanki mocnej kawy

około 150 gram likieru Amaretto

80 gram cukru pudru

około 7 - 8 łyżek ciemnego kakao

Przepis

Kawę zaparzyć, schłodzić, dodać likier, wymieszać.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo dodawać śmietankę.

Ja układałam na desce do krojenia, wszystko ładnie trzymało się razem, a kroić i przenosić kawałki było o wiele łatwiej.

Biszkopty maczać lub zwilżać kawą, bardzo delikatnie, żeby się nie rozpaćkały, układać obok siebie (ja układałam po 5 sztuk w dwóch rządkach). Warstwę biszkoptów posmarować kremem, posypać kakao, na nią znów warstwę wilgotnych biszkoptów i znów masa i kakao, następnie taka sama trzecia warstwa, czyli biszkopty, masa i kakao.