- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
30 sztuk podłużnych biszkoptów ( 2 paczuszki po około 150 gram)
500 gram mascarpone
200 gram śmietany kremowej 30%
1,5 - 2 szklanki mocnej kawy
około 150 gram likieru Amaretto
80 gram cukru pudru
około 7 - 8 łyżek ciemnego kakao
Przepis
Kawę zaparzyć, schłodzić, dodać likier, wymieszać.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo dodawać śmietankę.
Ja układałam na desce do krojenia, wszystko ładnie trzymało się razem, a kroić i przenosić kawałki było o wiele łatwiej.
Biszkopty maczać lub zwilżać kawą, bardzo delikatnie, żeby się nie rozpaćkały, układać obok siebie (ja układałam po 5 sztuk w dwóch rządkach). Warstwę biszkoptów posmarować kremem, posypać kakao, na nią znów warstwę wilgotnych biszkoptów i znów masa i kakao, następnie taka sama trzecia warstwa, czyli biszkopty, masa i kakao.