Przepis
Składniki z moimi zmianami: (na ok. 9 naleśników)
125 g mąki pszennej
15 g drobnego cukru
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki w mojej wersji nie ma śmietany
kilka kropel wody pomarańczowej w mojej wersji – łyżeczka esencji waniliowej
20 g masła klarowanego użyłam oliwy
Mąkę, cukier, sól, jajka wymieszać dokładnie z 1/3 mleka.
Następnie dodać pozostałe mleko. Dokładnie wymieszać.
Zaraz przed smażeniem dodać esencję. Smażyć cieniutkie placki przez ok. minutę z jednej strony, po tym czasie bez problemu można je przewrócić. Druga strona smaży się już krócej.
! Po wymieszaniu składników ciasto jest bardzo luźne. Takie ma być.
! W oryginalnym przepisie masa ma przez godzinę stać w ciepłym miejscu. Ja nie mam na takie rzeczy czasu. Jak dla mnie lepsze są jeśli masa nie „odpoczywa".
Masa:
-Serek naturalny 150g
-łyżeczka esencji
-łyżeczka cukru
-truskawki
Po usmażeniu, naleśniki przełożyć serkiem i truskawkami. Można posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
A najlepiej wg własnego uznania:)