Składniki
1 szklanka mleka
1/2 szklanka wody
1 jako
1 i 1/2 szklanki mąki
szczypta proszku do pieczenia
olej do smażenia
Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, dobrze je mieszamy, aby nie powstały gródki. Na rozgrzanym oleju pieczemy naleśniki, wychodzi ich około 6-8.
FARSZ :
200 g twarogu
200 g oscypka
1 chuda kiełbasa, pokrojona w drobną kostkę
1 cebula, drobno pokrojona
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
kurki, do posypania naleśników
PANIERKA :
2 jajka
bułka tarta
olej do podpieczenia
DODATKOWO :
kurki podpieczone z cebulą i Żórawiną
Przepis
Do miski przekładamy twaróg, starty na tarce oscypek, podpieczoną kiełbasą z cebulą, przyprawy. Dokładnie mieszamy farsz.
Na upieczone placki nakładamy po łyżce farszu, rozsmarowujemy i składamy naleśniki.
Panierujemy w jajku i bułce tartej, podsmażamy na oleju z jednej i drugiej strony aż się zrumienią.
Podajemy ciepłe posypane podpieczonymi kurkami, żórawiną i oscypkiem.
Smacznego.