Turecka baklava - PRZEPIS

Ewelina
Przepisy
20.04.2014 11:40
Turecka baklava - PRZEPIS

Przepis

Składniki

500 g mrożonego ciasta francuskiego

250 g miodu

125 g masła

250 g orzechów włoskich

250 g pistacji

3 łyżki soku pomarańczowego

sok z 1/2 cytryny

Etapy przygotowania

Ciasto rozmrozić i rozwałkować. Masło roztopić Dno i boki dużej blaszki wyłożyć folią aluminiową, natłuścić. Kawałek ciasta wyłożyć na do blaszki, cienko posmarować roztopionym masłem i posypać porcją posiekanych orzechów. Przykryć kolejnym płatem ciasta i znów posmarować masłem i posypać orzechami. Zrobić tak 4-5 warstwy. Piec w piekarniku 45 min w 190 st. C aż ciasto zrmienieje. Miód podgrzać z sokami aż będzie rzadki. Polać przestudzone ciasto. Pokroić w prostokąty. Odstawić na jakiś czas żeby ciasto wchłonęło syrop. Smakelijk!

Ciasto francuskie można zrobić samemu