Przepis
CIASTO:
5 jajek
30 dag mąki
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 margaryna
2 łyżki kakao
moje ciasto będzie z jabłkami więc kilka jabłek
Margarynę utrzeć z cukrem na puch.Dalej ucierając dodawać po jednym jajku.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy.Utrzeć na gładko i podzielić na dwie części 2/3 i 1/3. 2/3 przelać do formy[25x25 lub 22x30] a do 1/3 dodać śmietanę i kakao i utrzeć i wylać na jasne ciasto.na to położyć jabłka pokrojone wg mnie w ósemki ale można w plasterki lub też w kostkę lekko wciskając.Piec w 180*C ok 50 minut.Na wystudzone ciasto położyć krem
KREM:
1 masło lub margaryna
5 łyżek cukru
1/2 litra mleka
3 łyżki budyniu śmietankowego
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
Odlać 1/4 litra mleka dodać do niej budyń i mąkę i wymieszać.Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Na gotujące mleko wylać masę budyniową i ugotować.Ostudzić.Utrzeć margarynę na puch i stopniowo dodawać zimny budyń.Utrzeć na gładko i wyłożyć na ostudzone ciasto.Polać polewą
POLEWA:
1/2 kostki margaryny
4 łyżki cukru
1 łyżka wody
2 łyżki kakao
Rozpuścić margarynę na malutkim ogniu.Dodać cukier wodę i kakao i ciągle mieszając pilnować żeby się nie zagotowało.Mieszać do momentu aż się wyklaruje.Jeszcze gorącą polewą robić "esy floresy"
SMACZNEGO