Fale Dunaju

Krzysztof
Ciasta
06.05.2014 9:22
Fale Dunaju

Przepis

CIASTO:

5 jajek

30 dag mąki

1 szkl cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 margaryna

2 łyżki kakao

moje ciasto będzie z jabłkami więc kilka jabłek

Margarynę utrzeć z cukrem na puch.Dalej ucierając dodawać po jednym jajku.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy.Utrzeć na gładko i podzielić na dwie części 2/3 i 1/3. 2/3 przelać do formy[25x25 lub 22x30] a do 1/3 dodać śmietanę i kakao i utrzeć i wylać na jasne ciasto.na to położyć jabłka pokrojone wg mnie w ósemki ale można w plasterki lub też w kostkę lekko wciskając.Piec w 180*C ok 50 minut.Na wystudzone ciasto położyć krem

KREM:

1 masło lub margaryna

5 łyżek cukru

1/2 litra mleka

3 łyżki budyniu śmietankowego

2 łyżki mąki pszennej

1 cukier waniliowy

Odlać 1/4 litra mleka dodać do niej budyń i mąkę i wymieszać.Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Na gotujące mleko wylać masę budyniową i ugotować.Ostudzić.Utrzeć margarynę na puch i stopniowo dodawać zimny budyń.Utrzeć na gładko i wyłożyć na ostudzone ciasto.Polać polewą

POLEWA:

1/2 kostki margaryny

4 łyżki cukru

1 łyżka wody

2 łyżki kakao

Rozpuścić margarynę na malutkim ogniu.Dodać cukier wodę i kakao i ciągle mieszając pilnować żeby się nie zagotowało.Mieszać do momentu aż się wyklaruje.Jeszcze gorącą polewą robić "esy floresy"

SMACZNEGO

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną