Cygańskie ścieżki

Krzysztof
Ciasta
11.09.2014 18:32
Cygańskie ścieżki

Przepis

ciasto podstawowe:

9 białek

1 szklanka oleju

1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szklanki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

ciasto I:

ciasto podstawowe + 4 żółtka i 2 łyżki mąki pszennej tortowej

ciasto II:

ciasto podstawowe + 1 łyżka kakao

ciasto III:

ciasto podstawowe + 1 kisiel ( 40g) wiśniowy lub truskawkowy bez cukru

ciasto IV:

ciasto podstawowe + 3 łyżki suchego maku

masa śmietanowa:

7 galaretek ( 2 o takim samym smaku i 5 w różnych kolorach)

650 gramów serka waniliowego typu Danio

wierzch:

polewa czekoladowa + dowolna dekoracja

Każdą z 5 różnokolorowych galaretek (można mieć np. 3 różne i 2 takie same) rozpuszczamy w szklance wody, dokładnie mieszamy i wylewamy je do osobnych płaskich naczyń (użyłam miseczek i głębokich talerzy), schładzamy do całkowitego stężenia.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukry, ubijamy chwilkę, następnie dodajemy olej, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę. Następnie dzielimy ja na 4 równe części ( u mnie każda po 125 gramów, robiłam z połowy składników).

Do pierwszej części dodajemy żółtka i mąkę, miksujemy.

Do drugiej dodajemy kakao, miksujemy.

Do trzeciej dodajemy kisiel, miksujemy (nie polecam z Oetkera jak u mnie, masa wyszła blada).

Do czwartej suchy mak, ucieramy.

Blachę o wymiarach 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw na środek formy wylewamy 2 łyżki pierwszego ciasta, potem na środek „kleksa” 2 łyżki kolejnego ciasta i tak do wykończenia wszystkich mieszanek. Czyli jak przy cieście „Zebra”, tylko bawimy się z 4 kolorami.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka, studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Stężałe galaretki kroimy w kosteczkę.

Dwie galaretki o takim samym smaku rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, schładzamy i miksujemy z serkiem homogenizowanym.

Do masy dodajemy okrojone pozostałe galaretki, mieszamy, chwilkę odczekujemy aż masa zacznie nam lekko tężeć i wylewamy na spód ciasta, delikatnie wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki do stężenia.

Przygotowujemy polewę, polewamy nią ciasto, dowolnie dekorujemy.