Pasztet jarski z jajkiem

Ewelina
Przekąski
10.12.2014 8:48
Pasztet jarski z jajkiem

Przepis

Składniki:

500 dag marchewki

4 jajka

sól

pieprz czarny

szczypta ostrej papryki

500 g selera

2 białe cebule

2 czerwone cebule

5 dag orzechów włoskich

2 łyżki oliwy

2 łyżki bułki tartej

3 jajka ugotowane na twardo

1 łyżka majeranku

tłuszcz i bułka tarta do tortownicy

Wykonanie:

Marchewkę ugotowałam, odcedziłam i po przestudzeniu zmieliłam w maszynce.

Seler i obie cebule obrałam i pokroiłam w plasterki, wrzuciłam na rozgrzaną na patelni oliwę i krótko przesmażyłam. Podlałam łyżką wody i chwilę się dusiło. Orzechy posiekałam, uprażyłam na suchej patelni i dodałam do warzyw. Wymieszałam i zostawiłam do przestudzenia. Następnie 3 krotnie zmieliłam w maszynce. Do masy dodałam 2 żółtka i zmiksowałam blenderem. Wsypałam 1 łyżkę bułki tartej, doprawiłam majerankiem, imbirem i gałką muszkatołową. Dodałam ubitą pianę z 2 białek i wymieszałam, przyprawiając solą i pieprzem.

Marchewkę zmiksowałam blenderem z 2 jajkami, dodałam łyżkę bułki tartej, doprawiłam solą, pieprzem i ostrą papryką.

Piekarnik nastawiłam na 180 °C.

Foremkę wysmarowałam tłuszczem, wysypałam tartą bułką. Na dno foremki wyłożyłam marchewkę. Ułożyłam na niej ugotowane jajka. Następnie wyłożyłam masę selerową. Wygładziłam powierzchnię i wstawiłam do piekarnika na 70 minut.

Pasztet jest wspaniały. Fantastyczna alternatywa dla dań bezmięsnych. Kolorowy, smaczny... czego chcieć więcej?