Przepis
Składniki:
500 dag marchewki
4 jajka
sól
pieprz czarny
szczypta ostrej papryki
500 g selera
2 białe cebule
2 czerwone cebule
5 dag orzechów włoskich
2 łyżki oliwy
2 łyżki bułki tartej
3 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka majeranku
tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
Wykonanie:
Marchewkę ugotowałam, odcedziłam i po przestudzeniu zmieliłam w maszynce.
Seler i obie cebule obrałam i pokroiłam w plasterki, wrzuciłam na rozgrzaną na patelni oliwę i krótko przesmażyłam. Podlałam łyżką wody i chwilę się dusiło. Orzechy posiekałam, uprażyłam na suchej patelni i dodałam do warzyw. Wymieszałam i zostawiłam do przestudzenia. Następnie 3 krotnie zmieliłam w maszynce. Do masy dodałam 2 żółtka i zmiksowałam blenderem. Wsypałam 1 łyżkę bułki tartej, doprawiłam majerankiem, imbirem i gałką muszkatołową. Dodałam ubitą pianę z 2 białek i wymieszałam, przyprawiając solą i pieprzem.
Marchewkę zmiksowałam blenderem z 2 jajkami, dodałam łyżkę bułki tartej, doprawiłam solą, pieprzem i ostrą papryką.
Piekarnik nastawiłam na 180 °C.
Foremkę wysmarowałam tłuszczem, wysypałam tartą bułką. Na dno foremki wyłożyłam marchewkę. Ułożyłam na niej ugotowane jajka. Następnie wyłożyłam masę selerową. Wygładziłam powierzchnię i wstawiłam do piekarnika na 70 minut.
Pasztet jest wspaniały. Fantastyczna alternatywa dla dań bezmięsnych. Kolorowy, smaczny... czego chcieć więcej?