Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki soli
- mąka ziemniaczana
Przepis
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Ziemniaki w misce wyrównujemy i dzielimy nożem na cztery części. Jedną część ziemniaków odkładamy na bok. To miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną do wysokości ziemniaków.
- Dodajemy jajko, sól i zagniatamy jednolite ciasto. Dłońmi formujemy jednakowej wielkości kulki. Na środku każdej kluski robimy palcem dziurkę. Gotowe kluski układamy na tacy obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Kluski wrzucamy partiami na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy około 2 minut od wypłynięcia klusek na wierzch. Ugotowane, gorące kluski podajemy z ulubionym sosem. U nas najczęściej jest to sos grzybowy lub gulasz.
Notes
- - jeżeli ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, należy je wcześniej dobrze wystudzić