Kluski śląskie

Małgorzata
Obiad
03.12.2016 15:54
Kluski śląskie

Składniki

  1. 1,5 kg ziemniaków
  2. 1 jajko
  3. 2 płaskie łyżeczki soli
  4. mąka ziemniaczana

Przepis

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Ziemniaki w misce wyrównujemy i dzielimy nożem na cztery części. Jedną część ziemniaków odkładamy na bok. To miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną do wysokości ziemniaków.
  2. Dodajemy jajko, sól i zagniatamy jednolite ciasto. Dłońmi formujemy jednakowej wielkości kulki. Na środku każdej kluski robimy palcem dziurkę. Gotowe kluski układamy na tacy obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Kluski wrzucamy partiami na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy około 2 minut od wypłynięcia klusek na wierzch. Ugotowane, gorące kluski podajemy z ulubionym sosem. U nas najczęściej jest to sos grzybowy lub gulasz.
Notes
  1. - jeżeli ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, należy je wcześniej dobrze wystudzić