Kluski śląskie z mięsnym sosem madziarów

Marta
Obiad
07.04.2016 11:23
Kluski śląskie z mięsnym sosem madziarów
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 90 min

Składniki

ziemniaki 1 kg

mąka ziemniaczana

1 jajko

½ kg mięsa gotowanego (może być z rosołu)

cebula - 1 duża szt.

sos madziarów (np. Folwark) – 3 łyżki

sól/pieprz

Przepis

Ciasto:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić, ugnieść i wyrównać w misce. Podzielić na ćwiartki. Jedną część ziemniaków wyjąć, przełożyć na pozostałe ziemniaki a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle ile było ziemniaków). Dodać jajko i zagnieść ciasto.

Farsz mięsny:

ugotowane mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę i doprawić sosem madziarów. Następnie doprawić solą i ew. pieprzem. Z mięsa uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Z ciasta odrywać kawałki wielkości jaja kurzego, formować w ręku placuszki , nakładać na środek farsz mięsny, oblepić i uformować okrągłe kluski (jak knedle). Gotować w posolonej wodzie (do wypłynięcia).

Podawać gorące z podrumienioną cebulą lub z dowolnym sosem. Kluski można mrozić, odgrzewać w gotującej wodzie.