- Czas gotowania: 5 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
1 kg ugotowanych ziemniaków
500 gram mięsa mielonego
7 łyżek mąki ziemniaczanej
1 jajko
marchew
cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu warzywnego ajwar
bazylia
pieprz cayen
słodka papryka
oregano
sól
Przepis
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną marchew, cebulę czosnek.
Gdy już nasze składniki lekko się zarumienią dodajemy do nich mięso mielone.
Całość podsmażamy cały czas mieszając oraz doprawiamy.
Pod koniec smażenia dodajemy 3 łyżki sosu warzywnego ajwar.
Tak przygotowane nadzienie odkładamy do ostudzenia i przystępujemy do przygotowania klusek.
Jeden kilogram wcześniej ugotowanych ziemniaków przepuszczamy przez praskę. Ziemniaki dzielimy na 4 części i dosypujemy ¼ mąki ziemniaczanej oraz jedno jajko.
Całość mieszamy ze sobą i wyrabiamy na jednolite ciasto.
Przygotowanego ciasta formujemy małe kulki, które następnie rozpłaszczamy i umieszczamy w niej jedną łyżkę farszu. Tak przygotowane kluski sklejamy na brzegach i ponownie formujemy z nich kształt kulki.
Kluski wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody w dużym garnku i gotujemy przez około 5 minut.
Po upływie 5 minut kluski wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Kluski podajemy z ulubionym sosem oraz surówką.
Życzymy smacznego