Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną marchew, cebulę czosnek. Gdy już nasze składniki lekko się zarumienią dodajemy do nich mięso mielone. Całość podsmażamy cały czas mieszając oraz doprawiamy. Pod koniec smażenia …

Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD

Składniki

1 kg ugotowanych ziemniaków

500 gram mięsa mielonego

7 łyżek mąki ziemniaczanej

1 jajko

marchew

cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki sosu warzywnego ajwar

bazylia

pieprz cayen

słodka papryka

oregano

sól

Przepis

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną marchew, cebulę czosnek.

Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #1

Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #2

Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #3

Gdy już nasze składniki lekko się zarumienią dodajemy do nich mięso mielone.

Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #4

Całość podsmażamy cały czas mieszając oraz doprawiamy.

Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #5

Pod koniec smażenia dodajemy 3 łyżki sosu warzywnego ajwar.

Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #6

Tak przygotowane nadzienie odkładamy do ostudzenia i przystępujemy do przygotowania klusek.

Jeden kilogram wcześniej ugotowanych ziemniaków przepuszczamy przez praskę. Ziemniaki dzielimy na 4 części i dosypujemy ¼ mąki ziemniaczanej oraz jedno jajko.

Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #7
Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #8

Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #9

Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #10

Całość mieszamy ze sobą i wyrabiamy na jednolite ciasto.

Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #11

Przygotowanego ciasta formujemy małe kulki, które następnie rozpłaszczamy i umieszczamy w niej jedną łyżkę farszu. Tak przygotowane kluski sklejamy na brzegach i ponownie formujemy z nich kształt kulki.

Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #12

Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #13

Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #14

Kluski wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody w dużym garnku i gotujemy przez około 5 minut.

Po upływie 5 minut kluski wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.

Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #15

Kluski podajemy z ulubionym sosem oraz surówką.

Życzymy smacznego

Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #16

Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #17

Zdjęcie Kluski śląskie z mięsem - HIT NA OBIAD #18

Polecane