Ziemniaki zapiekane z masłem miętowo-pomarańczowym

Małgorzata
Obiad
03.12.2016 16:02
Ziemniaki zapiekane z masłem miętowo-pomarańczowym

Składniki

  1. 10 młodych ziemniaków
  2. 100 g masła
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 2 łyżeczki mięty
  5. 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  6. pieprz kolorowy świeżo mielony
  7. kurkuma
  8. sól morska

Przepis

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy pozostawiając skórkę. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kurkumy i ząbka czosnku.
  2. Do miękkiego masła dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, posiekaną miętę i startą na tarce o drobnych oczkach skórkę pomarańczy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wszystko dokładnie rozcieramy.
  3. Ziemniaki odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Każdy ziemniak rozgniatamy drewnianą łyżką. Na środek każdego ziemniaka nakładamy masło, wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 15-20 minut.