Składniki
- 10 młodych ziemniaków
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mięty
- 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- kurkuma
- sól morska
Przepis
- Ziemniaki dokładnie myjemy pozostawiając skórkę. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kurkumy i ząbka czosnku.
- Do miękkiego masła dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, posiekaną miętę i startą na tarce o drobnych oczkach skórkę pomarańczy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wszystko dokładnie rozcieramy.
- Ziemniaki odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Każdy ziemniak rozgniatamy drewnianą łyżką. Na środek każdego ziemniaka nakładamy masło, wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 15-20 minut.