Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą

Małgorzata
Wielkanoc
03.12.2016 16:00
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą

Składniki

Ciasto kruche
  1. 200 g mąki pszennej
  2. 85 g zimnego masła
  3. 50 ml zimnej wody
  4. sól
Farsz
  1. 250 g cienkiej, białej kiełbasy
  2. 200 g śmietany 18 %
  3. 2 jajka
  4. 2 cebule czerwone
  5. 50 g sera żółtego
  6. 30 g sera pleśniowego blue
  7. gałka muszkatołowa
  8. 1 łyżeczka cukru brązowego
  9. 2-3 łyżki kremu balsamicznego
  10. 1 łyżka masła
  11. 2 ziarenka ziela angielskiego
  12. liść laurowy
  13. szczypiorek
  14. pieprz czarny
  15. sól
Dodatkowo
  1. 1/2 pęczka szczypiorku

Przepis

Ciasto
  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i sól. Zagniatamy ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy wodę i ponownie zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Farsz
  1. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy przez 2 minut na małym ogniu. Kiedy cebula puści sok dodajemy cukier, krem balsamiczny, pieprz i sól. Smażymy do momentu, aż cebulka zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty, żółty ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Kiełbasę zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 15 minut, wyjmujemy z wody i studzimy.
  2. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem, obciążamy kulkami ceramicznymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie usuwamy kulki ceramiczne i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut, aby ciasto się zrumieniło. Na podpieczone ciasto wykładamy cebulę, zalewamy połową masy jajecznej. Układamy kiełbasę i zalewamy resztą masy. Wierzch posypujemy serem pleśniowym. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 25 minut.
Notes
  1. - ser pleśniowy można zamrozić i zetrzeć na tarce