Składniki
Ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej
- 85 g zimnego masła
- 50 ml zimnej wody
- sól
Farsz
- 250 g cienkiej, białej kiełbasy
- 200 g śmietany 18 %
- 2 jajka
- 2 cebule czerwone
- 50 g sera żółtego
- 30 g sera pleśniowego blue
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2-3 łyżki kremu balsamicznego
- 1 łyżka masła
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- szczypiorek
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 1/2 pęczka szczypiorku
Przepis
Ciasto
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i sól. Zagniatamy ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy wodę i ponownie zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Farsz
- Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy przez 2 minut na małym ogniu. Kiedy cebula puści sok dodajemy cukier, krem balsamiczny, pieprz i sól. Smażymy do momentu, aż cebulka zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty, żółty ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Kiełbasę zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 15 minut, wyjmujemy z wody i studzimy.
- Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem, obciążamy kulkami ceramicznymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie usuwamy kulki ceramiczne i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut, aby ciasto się zrumieniło. Na podpieczone ciasto wykładamy cebulę, zalewamy połową masy jajecznej. Układamy kiełbasę i zalewamy resztą masy. Wierzch posypujemy serem pleśniowym. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 25 minut.
Notes
- - ser pleśniowy można zamrozić i zetrzeć na tarce