- Czas gotowania: 2 min
Składniki
Kluski śląskie
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
Przepis
Do przygotowania naszych klusek potrzebujemy ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) oraz mąki ziemniaczanej. Potłuczone ziemniaki przekładamy do miski.
Ziemniaki dzielimy na 4 równe części. Wyciągamy na wierzch 1 z 4 części ziemniaków i na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
Naszą masę wykładamy na stolnicę. Formujemy podłużne paski, które dzielimy na małe części.
Trzymając w ręce pojedynczy kawałek formujemy z niego kulkę, na środku, której za pomocą palca formujemy wgłębienie. Tak przygotowujemy pozostałe kluski.
Kluski wrzucamy bezpośrednio do gotujące się oraz osolonej wody. Gotujemy około 1-2 minut.
Polewamy ulubionym sosem i gotowe. Kluski śląskie to idealny dodatek do dań mięsnych np. rolady wołowej.