Kluski śląskie

Ewelina
Dania mączne
24.10.2016 15:19
Kluski śląskie
  • Czas gotowania: 2 min

Składniki

Kluski śląskie

 

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana

 

Przepis

Do przygotowania naszych klusek potrzebujemy ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) oraz mąki ziemniaczanej. Potłuczone ziemniaki przekładamy do miski.

Zdjęcie Kluski śląskie #1 Ziemniaki dzielimy na 4 równe części. Wyciągamy na wierzch 1 z 4 części ziemniaków i na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Zdjęcie Kluski śląskie #2 Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.

Zdjęcie Kluski śląskie #3 Naszą masę wykładamy na stolnicę. Formujemy podłużne paski, które dzielimy na małe części.

Zdjęcie Kluski śląskie #4

Zdjęcie Kluski śląskie #5 Trzymając w ręce pojedynczy kawałek formujemy z niego kulkę, na środku, której za pomocą palca formujemy wgłębienie. Tak przygotowujemy pozostałe kluski.

Zdjęcie Kluski śląskie #6 Kluski wrzucamy bezpośrednio do gotujące się oraz osolonej wody. Gotujemy około 1-2 minut.

Zdjęcie Kluski śląskie #7

Zdjęcie Kluski śląskie #8

Zdjęcie Kluski śląskie #9Polewamy ulubionym sosem i gotowe. Kluski śląskie to idealny dodatek do dań mięsnych np. rolady wołowej.

Zdjęcie Kluski śląskie #10