Pastelowe

Małgorzata
Ciasta
03.12.2016 16:07
Pastelowe

Składniki

Biszkopt różowy:
3 duże jajka
85 g mąki
110 g cukru
1 kisiel malinowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt żółty:
3 duże jajka
85 g mąki
110 g cukru
1 kisiel żółty
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:
5 białek
220 g cukru
200 g wiórków kokosowych
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa jabłkowa:
1,8 kg jabłek
1 łyżka masła
2 galaretki zielone
Bita śmietana:
1/2 litra śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
1 galaretka pomarańczowa

Przepis

Biszkopt różowy:Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, kisiel i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 34x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 30-35 minut.Biszkopt żółty:Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, kisiel i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blache o wymiarach 34x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 30-35 minut.Ciasto kokosowe:Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 15 minut.Masa jabłkowa:Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i smażymy około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciepłe jabłka wykładamy na różowy biszkopt i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy żółtym biszkoptem, lekko dociskając.Bita śmietana:Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mieszamy. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na żółty biszkopt. Przykrywamy ciastem kokosowym.