Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2,5 litra bulionu warzywnego
- 1/2 główki włoskiej kapusty
- 100 g ryżu paraboiled
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 4 łyżki oliwy
- szczypta cukru
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- natka pietruszki
Przepis
- Kapustę włoską szatkujemy lub kroimy w większą kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w małą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor.
- Następnie dodajemy kapustę, marchewkę i mieszając chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie do gotującej się zupy dodajemy ryż i gotujemy kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.
Notes
- - zupa po jakimś czasie gęstnieje. Można wtedy dolać bulionu i ponownie zagotować