Zupa gołąbkowa

Małgorzata
Zupy
02.12.2016 15:44
Zupa gołąbkowa

Składniki

  1. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  2. 2,5 litra bulionu warzywnego
  3. 1/2 główki włoskiej kapusty
  4. 100 g ryżu paraboiled
  5. 200 g koncentratu pomidorowego
  6. 2 średnie marchewki
  7. 1 duża cebula
  8. 2 ząbki czosnku
  9. 4 ziarenka ziela angielskiego
  10. 2 liście laurowe
  11. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  12. 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  13. 1/2 łyżeczki majeranku
  14. 4 łyżki oliwy
  15. szczypta cukru
  16. pieprz czarny
  17. sól
Dodatkowo
  1. natka pietruszki

Przepis

  1. Kapustę włoską szatkujemy lub kroimy w większą kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w małą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor.
  2. Następnie dodajemy kapustę, marchewkę i mieszając chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie do gotującej się zupy dodajemy ryż i gotujemy kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.
Notes
  1. - zupa po jakimś czasie gęstnieje. Można wtedy dolać bulionu i ponownie zagotować