Zupa gołąbkowa - PRZEPIS

Ewelina
Zupy
29.05.2014 9:08
Zupa gołąbkowa - PRZEPIS

Przepis

Składniki:

- pół główki białej kapusty

- 1 duża marchew

- kawałek selera

- 7-8 średnich mięsistych pomidorów

- 200g ryżu

- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

- 3 ząbki czosnku

- 1 jajko

- 4 łyżi bułki tartej

- sól, pieprz do smaku

- 3 l. wody

- 4 liście laurowe

- 4 ziela angielskie

Przygotowanie:

Do wody wrzucamy poszatkowaną kapustę, pokrojoną w półplasterki marchew , seler pokrojony w kostkę i 2 ząbki czosnku, ziele oraz listki laurowe. Gotujemy. Mięso mieszamy z solą, pieprzem, jednym posiekanym ząbkiem czosnku, jajkiem i bułką tartą. Formujemy małe pulpeciki. Kiedy kapusta trochę zmięknie dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kawałeczki pomidory ( razem z sokiem). Znów chwilę gotujemy około 10 min. Następnie dodajemy razem pulpeciki i ryż. Znów gotujemy, co chwilę delikatnie mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna garnka i się nie przypalił. Kiedy ryż całkowicie wchłonie wodę, a pulpeciki będą mięciutkie, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy.