Przepis
ZUPA GOŁĄBKOWA
Zupa gołąbkowa zawładnęła internetem :)
Nie mam pojęcia skąd wziął się pierwowzór tej zupy - ja spotkałam ją na kilku grupach kulinarnych oraz na kilku blogach. W każdym razie ja przepisu ani zupki nie znałam. Gołąbkowa to taka trochę gulaszowa z młodą kapustą.
Są warzywka, są pomidory, jest mięso mielone ...
Smaki bardzo fajnie się komponują.
Zupa jest gęsta i sycąca i oczywiście pyszna w smaku :))
Znakomicie sprawdziła się u mnie jako danie jednogarnkowe, bo jest gęsta i pożywna.
Składniki:
1/2 młodej kapusty
2 cebule
puszka pomidorów w sosie własnym
łyżka przecieru pomidorowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 łodyga selera naciowego
100g ryżu
400g mięsa mielonego
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
ziele angielskie
liść laurowy
koperek
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, marchew i pietruszkę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 20 minut.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać mięso mielone. Posolić, popieprzyć i dodać obie papryki. Smażyć na małych ogniu ciągle mieszając i rozdrabniając mięso na małe cząstki.Kiedy mięso jest podsmażone wsypać 100g suchego ryżu i wlać szklankę wody. Dusić na malutkim ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość chwilę podsmażyć i całą zawartość patelni przelać do garnka z kapustą i warzywami. Gotować wszystko ok 15-20 minut na małym ogniu, doprawić do smaku i posypać posiekanym koperkiem.