Składniki
Wywar:
300 g żeberek wieprzowych
3 litry wody
1/2 selera
1/2 pora
1 duża marchew
1 korzeń pietruszki
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
Pozostałe składniki:
1/2 małej kapusty białej
6 dużych ziemniaków
1 duża cebula
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
szczypta cukru
2 łyżki oliwy
pieprz czarny
sól
Dodatkowo:
natka pietruszki
Przepis
Wywar:Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu się wywaru usuwamy przy pomocy sitka zebrane na wierzchu szumowiny. Do wywaru dodajemy obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę kroimy w dużą kostkę, wielkości łazanek. Z wywaru wyjmujemy warzywa, mięso i liście laurowe. Dodajemy cebulkę bez tłuszczu, ziemniaki i kapustę. Gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Mięso z żeberek obieramy i dodajemy do zupy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i doprawiamy zupę solą, otartym majerankiem i sporą ilością pieprzu. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. W moim domu zupę podawało się z kromką świeżego pieczywa. Wówczas mogła posłużyć jako jedno, syte danie.