Składniki
- 700 g białej kiełbasy parzonej
- 6 dużych czerwonych cebul
- 50 ml czerwonego wina wytrawnego
- 2 łyżki kremu balsamicznego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka syropu klonowego *
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki oliwy
- pieprz czarny
- sól morska
Przepis
- Każdą kiełbasę smarujemy oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′C i pieczemy 20-30 minut. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w cienkie piórka.
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy. Kiedy cebulka zmięknie dodajemy wino, cukier, syrop klonowy i krem balsamiczny. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut. Następnie dodajemy otarty majeranek, pieprz i sól. Dusimy wszystko razem do momentu aż sos odparuje, a cebula będzie miękka. Na cebulę wykładamy upieczoną kiełbasę.
- * można zastąpić miodem