Biała kiełbasa na karmelizowanej czerwonej cebuli

Małgorzata
Wielkanoc
02.12.2016 15:49
Biała kiełbasa na karmelizowanej czerwonej cebuli

Składniki

  1. 700 g białej kiełbasy parzonej
  2. 6 dużych czerwonych cebul
  3. 50 ml czerwonego wina wytrawnego
  4. 2 łyżki kremu balsamicznego
  5. 2 łyżki cukru brązowego
  6. 1 łyżka syropu klonowego *
  7. 2 łyżki masła
  8. 1 łyżeczka majeranku
  9. 3 łyżki oliwy
  10. pieprz czarny
  11. sól morska

Przepis

  1. Każdą kiełbasę smarujemy oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′C i pieczemy 20-30 minut. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w cienkie piórka.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy. Kiedy cebulka zmięknie dodajemy wino, cukier, syrop klonowy i krem balsamiczny. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut. Następnie dodajemy otarty majeranek, pieprz i sól. Dusimy wszystko razem do momentu aż sos odparuje, a cebula będzie miękka. Na cebulę wykładamy upieczoną kiełbasę.
  3. * można zastąpić miodem