Drożdżowa strucla makowa

Małgorzata
Ciasta
02.12.2016 15:54
Drożdżowa strucla makowa

Składniki

Ciasto drożdżowe
  1. 600 g mąki pszennej
  2. 45 g świeżych drożdży
  3. 6 żółtek
  4. 180 ml mleka
  5. 150 g masła
  6. 6 łyżek cukru
  7. 1,5 łyżki oleju
  8. 1/2 łyżeczki soli
  9. 1,5 łyżki spirytusu
  10. 1 opakowanie cukru wanilinowego
Masa makowa
  1. 500 g maku
  2. 6 białek
  3. 250 g cukru
  4. 60 g masła
  5. 100 g rodzynków
  6. 50 g orzechów włoskich
  7. 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  8. 3 łyżki miodu
  9. szczypta soli
Dodatkowo
  1. 1 jajko

Przepis

Ciasto drożdżowe
  1. Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodajemy pokruszone drożdże i dwie łyżki ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, drożdżowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Masa makowa
  1. Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Odsączamy mak z nadmiaru wody. Najlepiej użyć do tego sitka i lnianej ściereczki. Suchy mak mielimy dwukrotnie. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, po czym odsączamy z wody. Orzechy drobno siekamy, masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Białka ubijamy z solą na sztywną piankę. Nie przerywając ubijania dodajemy partiami cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do maku dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
  3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy cienko na prostokątne placki. Nakładamy masę makową, zostawiając około 2 -3 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Zwijamy ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę.
  4. Gotowe strucle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C. Pieczemy około 40-50 minut. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem.
Notes
  1. – rolady makowe można upiec również w foremce keksowej
  2. – do masy makowej można użyć dowolnego aromatu. Ja nie dodaję, gdyż kojarzy mi się ze sklepowymi makowcami
  3. – wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową
  4. – makowiec w czasie pieczenia lubi pęknąć gdzieś po boku. To normalne, więc zupełnie się tym nie przejmujcie