Monkey butter

Małgorzata
Przetwory
02.12.2016 15:48
Monkey butter

Składniki

  1. 800 g ananasów w syropie
  2. 6 bananów średniej wielkości
  3. 30 g wiórków kokosowych
  4. 165 g cukru
  5. 3 łyżki soku z cytryny

Przepis

  1. Ananasy miksujemy w blenderze na gładkie purée. Wiórki kokosowe mielimy tak, aby uzyskać konsystencję mąki. Do rondelka przekładamy ananasy, dodajemy pokrojone w plasterki banany, mączkę kokosową i sok z cytryny.
  2. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Masa powinna być gładka, a swoją konsystencją powinna przypominać dżem. Przekładamy do umytych, wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 4 tygodni.
Notes
  1. - w oryginalnym przepisie jest 3 szklanki cukru. Dla mnie to stanowczo za dużo
  2. - smarowidło można zapasteryzować, aby przedłużyć termin przydatności
  3. - smarowidło świetnie nadaje się do naleśników, pankaces’ów, gofrów, tostów i innych deserów