Składniki
- 250 g makaronu ze szpinakiem
- 200 g szyki wędzonej
- 1 brokuł
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 pora
- 1/2 łyżeczki cukru
Sos
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz czarny
- sól
Przepis
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko posłodzonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pamiętajmy, aby nie rozgotować brokuła, powinien pozostać chrupiący.
- Szynkę kroimy w większą kostkę, pora kroimy wzdłuż na cztery części i drobno kroimy. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, dodajemy odsączoną kukurydzę. Składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę dobrze jest schłodzić.