Składniki
Zaczyn drożdżowy
- 40 g drożdży
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki wody
Ciasto właściwe
- 520 g mąki pszennej typu 650
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 75 ml oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- siemię lniane
- czarnuszka
- sezam
- mak
Przepis
Wieczorem
Zaczyn drożdżowy
- Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, cukier i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, ciepłe mleko, ciepłą wodę i sól. Soli nie sypiemy bezpośrednio na zaczyn, gdyż zakłóci pracę drożdży. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
- Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką na 5 minut, następnie ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto powinno podwoić objętość.
Rano
- Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 12 równych części. Z każdej formujemy dowolny kształt bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem połączonym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone pieczywo studzimy na kratce.