Nocne bułeczki

Małgorzata
Śniadania
02.12.2016 15:40
Nocne bułeczki

Składniki

Zaczyn drożdżowy
  1. 40 g drożdży
  2. 1 łyżka mąki
  3. 3 łyżki wody
Ciasto właściwe
  1. 520 g mąki pszennej typu 650
  2. 125 ml mleka
  3. 125 ml wody
  4. 75 ml oleju
  5. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  6. 1 łyżka cukru
  7. 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
  1. 1 żółtko
  2. 2 łyżki mleka
  3. siemię lniane
  4. czarnuszka
  5. sezam
  6. mak

Przepis

Wieczorem
    Zaczyn drożdżowy
    1. Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, cukier i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
    Ciasto właściwe
    1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, ciepłe mleko, ciepłą wodę i sól. Soli nie sypiemy bezpośrednio na zaczyn, gdyż zakłóci pracę drożdży. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
    2. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką na 5 minut, następnie ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto powinno podwoić objętość.
    Rano
    1. Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 12 równych części. Z każdej formujemy dowolny kształt bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem połączonym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone pieczywo studzimy na kratce.