Tarta makowa

Małgorzata
Ciasta
02.12.2016 15:42
Tarta makowa

Składniki

Ciasto kruche
  1. 250 g mąki pszennej
  2. 85 g cukru pudru
  3. 125 g masła
  4. 2 żółtka
Nadzienie
  1. 60 g maku
  2. 4 łyżki gorącego mleka
  3. 4 jajka
  4. 2-4 łyżki cukru
  5. 150 ml kwaśnej śmietany 12 %
  6. skórka i sok z 1 cytryny
  7. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa
  1. 80 g gorzkiej czekolady
  2. 1 łyżka masła
  3. 2 łyżki mleka

Przepis

Ciasto kruche
  1. Do mąki dodajemy cukier i posiekane masło. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby ciasto się schłodziło. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma, przekładamy do foremki i dokładnie wylepiamy nim form.
  2. Spód ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aby spód był delikatnie rumiany.
Nadzienie
  1. Mak mieszamy z gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodajemy startą skórkę, sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Do masy jajecznej dodajemy mak i mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Masa będzie dość płynna, ale podczas pieczenia się zetnie.
  2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy przez 25-30 minut. Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kilka godzin.
Polewa
  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta.
Notes
  1. - skórkę cytrynową można zastąpić skórką z pomarańczy, lub dodać kandyzowaną skórkę.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną