Składniki
Ciasto kruche
- 250 g mąki pszennej
- 85 g cukru pudru
- 125 g masła
- 2 żółtka
Nadzienie
- 60 g maku
- 4 łyżki gorącego mleka
- 4 jajka
- 2-4 łyżki cukru
- 150 ml kwaśnej śmietany 12 %
- skórka i sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
Przepis
Ciasto kruche
- Do mąki dodajemy cukier i posiekane masło. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby ciasto się schłodziło. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma, przekładamy do foremki i dokładnie wylepiamy nim form.
- Spód ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aby spód był delikatnie rumiany.
Nadzienie
- Mak mieszamy z gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodajemy startą skórkę, sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Do masy jajecznej dodajemy mak i mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Masa będzie dość płynna, ale podczas pieczenia się zetnie.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy przez 25-30 minut. Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kilka godzin.
Polewa
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta.
Notes
- - skórkę cytrynową można zastąpić skórką z pomarańczy, lub dodać kandyzowaną skórkę.