Przepis
SKŁADNIKI:
350g makaronu świderki (najlepiej Lubella)
pół piersi z kurczaka
brokuł
słoik suszonych pomidorów w zalewie (305g)
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka majeranku
sól
pieprz
3 łyżki keczupu
przyprawa do gyrosa (lub zwykłą do kurczaka)
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka z jedną łyżeczką przyprawy do gyrosa. Odstawiamy do wystygnięcia. Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie (nie może być za twardy, ani zbyt miękki, bo podczas mieszania się rozleci). Ugotowany makaron przelewamy letnią wodą. Suszone pomidory kroimy na mniejsze paski. Dzielimy brokuła na różyczki i gotujemy około 10 minut (tak jak z makaronem, nie może być zbyt miękki). Pozostawiamy do wystygnięcia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy 4 łyżki zalewy z pomidorów, jedną łyżeczkę majeranku i jedną ziół prowansalskich oraz 3 duże łyżki keczupu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.