Przepis
No tak to już ze mną jest,że nie potrafię przejść koło półki z makaronami obojętnie.Przeróżne kształty,smaki jak i kolory są urocze i inspirują mnie.Poprzednia sałatka była z makaronem gnocchi,dziś zielony makaron ze szpinakiem równie dobrze sprawdził się w sałatce.Na kolejny już mam pomysł,ale to tylko kwestia czasu…
Sałatka makaronowa z brokułem
Składniki:
250 g makaronu ze szpinakiem
1 brokuł
1 puszka kukurydzy
200 g szyki wędzonej
1/2 pora
1/2 łyżeczki cukru
Sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
pieprz sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko posłodzonej wodzie.Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Pamiętajmy,aby nie rozgotować brokuła,powinien być chrupiący.Szynkę kroimy w większą kostkę,pora kroimy wzdłuż na cztery części i również drobno kroimy.Kukurydzę odcedzamy.Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy.Składniki sosu łączymy ze sobą,dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.Przed podaniem sałatka powinna około godziny postać w lodówce.
Inspiracja: Mój własny przepis