Składniki
Spód
- 180 g zbożowych ciastek
- 50 g masła
Masa serowa
- 700 g twarogu półtłustego
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
- 175 g cukru
- 4 jajka
- 3 pomarańcze
- 1 budyń waniliowy
Polewa
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietany kremówki
Dodatkowo
- 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przepis
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy zmielony dwukrotnie ser biały, serek homogenizowany i budyń. Mieszamy do połączenia się składników. Pomarańcze obieramy ze skóry, usuwamy pestki i białą błonkę. Miksujemy przy pomocy blendera na mus. Dodajemy do sera i mieszamy.
- Masę serową przekładamy na spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik. Przestudzony sernik wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Polewa
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając śmietankę. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Przestudzona polewą dekorujemy sernik. Wierzch posypujemy posiekaną skórką pomarańczową.