Przepis
.Składniki na spód:
180 g ciasteczek korzennych
1 łyżka przyprawy do piernika
50 g masła
Składniki masa serowa:
1 kg sera
6 jajek
¾ szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
100 g dżemu pomarańczowego
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
Składniki polewa:
1 tabliczka czekolady
kandyzowana skórka pomarańczy
skórka otarta z połowy pomarańczy
Sposób przygotowania:
Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze z dodatkiem przyprawy do piernika. Rozpuszczamy masło i dodajemy do ciasteczkowej masy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę i wkładamy do lodówki. Masę serową przygotowujemy ucierając żółtka z cukrem, a gdy ten się rozpuści dokładamy po łyżce sera. Gdy masa się połączy dodajemy otartą skórkę pomarańczy, oraz sok i dżem z pomarańczy a na koniec budynie. W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Ubite białka łączymy z serem delikatnie mieszając. Wyjmujemy z lodówki tortownicę wyłożoną ciasteczkami i wylewamy na nią masę serową. Pieczemy ok 70 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu polewamy sernik czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypujemy skórką pomarańczy.
Smacznego :)