Sernik z mandarynkami

Krzysztof
Przepisy
22.11.2014 22:38
Sernik z mandarynkami

Przepis

na 10 porcji:

180 g mąki

60 g cukru

szczypta soli

jajko

120 g masła

Masa serowa:

4 jajka

szczypta soli

800 g twarogu sernikowego

125 g cukru

łyżeczka soku z cytryny

opakowanie budyniu waniliowego (w proszku)

Ponadto:

masło i mąka do formy

10 mandarynek

250 g soku z mandarynek lub pomarańczy

opakowanie pomarańczowej galaretki (w proszku)

Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Białka ubić ze szczyptą soli. Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać budyń waniliowy. Wymieszać, połączyć z pianą. Ciasto rozwałkować. Wylepić nim posmarowaną masłem i oprószoną mąką tortownicę. Wlać masę serową, wyrównać powierzchnię, przykryć folią aluminiową i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Rozłożyć na powierzchni ciasta. Sok zagotować. Rozpuścić w nim galaretkę. Wystudzić, następnie galaretkę wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki.