Przepis
na 10 porcji:
180 g mąki
60 g cukru
szczypta soli
jajko
120 g masła
Masa serowa:
4 jajka
szczypta soli
800 g twarogu sernikowego
125 g cukru
łyżeczka soku z cytryny
opakowanie budyniu waniliowego (w proszku)
Ponadto:
masło i mąka do formy
10 mandarynek
250 g soku z mandarynek lub pomarańczy
opakowanie pomarańczowej galaretki (w proszku)
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Białka ubić ze szczyptą soli. Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać budyń waniliowy. Wymieszać, połączyć z pianą. Ciasto rozwałkować. Wylepić nim posmarowaną masłem i oprószoną mąką tortownicę. Wlać masę serową, wyrównać powierzchnię, przykryć folią aluminiową i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Rozłożyć na powierzchni ciasta. Sok zagotować. Rozpuścić w nim galaretkę. Wystudzić, następnie galaretkę wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki.