Jako przystawki ważne miejsce pośród 12 potraw wigilijnych zajmują: – obowiązkowo rolmopsy, ale też śledzie w oleju lub pod różnymi postaciami, – ryba w pomidorach – kapusta z grochem A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką, czasami seromakowiec na kruchym spodzie. Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu, chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim stole zależy tylko od Was, szczególnie od tradycji którą każdy z nas wynosi z domu i od rejonu, z którego pochodzi. Zaskoczcie swoich gości! Wigilia zaczyna się u nas od podania zupy, a tradycyjną zupą wigilijną w całej naszej rodzinie jest barszcz i uszka z grzybami ale w innych regionach jada się zupę grzybową, zupę rybą / bulion rybny z pierogami z rybą , lub zupę migdałową Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów, niektórzy twierdzą, że ilość dań bierze się od 12 miesięcy w roku. Może przygotujcie kapustę z grochem, wigilijną kapustę z grzybami, kluski z makiem. Wigilia to polska tradycja, do której należy zastawiony postnymi daniami świąteczny stół z siankiem pod obrusem i dodatkowym nakryciem położone z myślą o zbłąkanym wędrowcu lub niespodziewanym gościu. obowiązkowo trzeba spróbować każdej z 12 potraw, inaczej szczęście i dostatek się od nas odwrócą. , albo do barszczu zamiast uszek podajcie kapuśniaczki, a zamiast karpia może pokusicie się na przygotowanie szczupaka faszerowanego lub roladę rybną w galarecie. My w tym roku przygotujemy jeszcze kutię, czyli mieszaninę pszenicy, maku, miodu i bakalii, jako jedyna w naszej rodzinie przygotowywała szwagierka mojej babci i obdarowywała nią całą swoją rodzinę.