Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: kurniki – duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa drobiowego knysze – pierogi żałobne, podawane na stypie koladki – pieczone w styczniu, w okresie kolędowania hreczuszki – przyrządzane z mąki gryczanej sanieżki i socznie – słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin. Ciasto pierogowe: 400 g mąki typ 650 250 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli Nadzienie: 500 g kapusty kiszonej 2 szt liścia laurowego 4-5 szt ziela angielskiego szczypta soli 400 g grzybów mrożonych lub suszonych ( wcześniej namoczonych)/ ewentualnie pieczarek pieprz świeżo zmielony 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek/masła Karmelizowana cebula: 1 duża cebula 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka suszonej papryki czerwonej pół łyżeczki Vegety 100 ml półsłodkiego białego wina/ wody szczypta chili Wykonanie: Co ciekawe pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w, i ponoć według legendy Jacek Odrowąż (czyli nasz patron Polski), zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie i to dzięki niemu zagościły w Polsce. Dla czytelników w sklepie W SKLEPIE DAJAR 10% zniżki na zakupy na na hasło ZDROWE – GOTOWANIE Składnki: Ściślej mówiąc przepis na dobre ciasto pierogowe, powinno składać się jedynie z dobrej jakości mąki oraz gorącej wody, która zaparzy całość. Do osolonej wrzącej wody ( z dodatkiem oleju) wrzucamy kilka sztuk i gotujemy 2-3 minuty id wypłynięcia pierogów na wierzch. U mnie jedna z najbardziej spopularyzowanych potraw wpisująca się w kanon naszej Kuchni narodowej. Ugotowaną kapustę odsączamy z nadmiaru płynu i łączymy z grzybami. Według Bańkowskiego słowo to i jemu podobne w innych językach słowiańskich jest zapożyczeniem z dialektów uralskich. Ponieważ dbam o prezentację potraw moje pierogi dziś w towarzystwie pikantnej karmelizowanej cebulki i suszonej natki pietruszki. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie do zeszklenia. 2. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-4 mm. Cebulę dzielimy na pół i siekamy w pióra. Ja osobiście uwielbiam pierogi a te z kapustą i grzybami to moje ulubione. Ciasto: 1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól oraz wlać wodę.