Przepis
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
Spód ciasteczkowy:
200g pokruszonych herbatników pełnoziarnistych typu digestive
3 łyżeczki kakao
100g niesolonego masła, roztopionego
Masa serowa:
800g serka kremowego (możecie zastąpić twarogiem, co najmniej dwukrotnie zmielonym)
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
200g gęstej, kwaśnej śmietany
skórka otarta z 4 średniej wielkości pomarańczy oraz sok z dwóch (około 1/2 szklanki)
1/4 szklanki mąki pszennej
4 duże jajka plus 1 żółtko
szczypta soli
Dekoracja:
3/4 szklanki dobrej jakości konfitury pomarańczowej
lub
kandyzowane plastry pomarańczy
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód wymieszaj dokładnie i wyłóż powstałą masą dno tortownicy. Możesz wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia, choć i bez tego sernik ładnie odchodzi od formy. Wstaw tortownicę do lodówki na 30 minut.
Serki oraz cukier utrzyj powoli na puszystą masę. Cały czas mieszając (na średnich obrotach miksera, by zbytnio nie napowietrzyć masy) dodawaj kolejno śmietanę, skórkę oraz sok z pomarańczy, mąkę i sól. Wymieszaj dokładnie.
Na koniec wbijaj jajka oraz dodaj żółtko, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.
Masę serową wylej na schłodzony spód ciasteczkowy.
Sernik piecz w kąpieli wodnej* lub ustaw pod nim szerokie naczynie wypełnione wrzącą wodą.
Piecz w temperaturze 170°C przez około 60 – 75 minut, aż będzie ścięty na środku. Po upieczeniu pozostaw jeszcze przez godzinę w wyłączonym (zamkniętym!) piekarniku.
Po tym czasie sernik wystudź i włóż do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc.
Schłodzony sernik udekoruj konfiturą lub kandyzowanymi plastrami pomarańczy. Możesz też polać go roztopioną gorzką czekoladą, jeśli chcesz.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)