- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
* 70 dkg zmielonego sera białego
* 5 jajek* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 szklanki oleju
* 100 ml śmietanki 30%
* cukier wanilinowy
* ekstrakt pomarańczowy
* skórka z pomarańczy albo gotowy cukier z pomarańczą
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na spód:
* 5 dkg masła
* 20 dkg herbatników
Na polewę:
* 1,5 łyżki kakao
* 5 dkg masła
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka żelatyny
* woda ok. 4-5 łyżek
* 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
* prażone płatki migdałów
* maliny
Przepis
Herbatniki rozkruszyłam za pomocą blendera na miałko. Masło roztopiłam i połączyłam z ciastkami. Wymieszałam dokładnie i wylepiłam dno tortownicy. Tortownicę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Średnica 22 cm. Schłodziłam w lodówce do momentu aż zrobiłam masę serową.
Białka oddzieliłam od żółtek.
Żółtka utarłam na puszystą masę z cukrami. Dodałam 1,5 łyżeczki cukru z pomarańczą oraz 1 łyżeczkę ekstraktu pomarańczowego.
Wlałam olej i miksowałam dalej. Dodałam ser, mąkę ziemniaczaną i wyrobiłam gładką masę. Pod koniec wlałam śmietankę i wymieszałam aż wszystko ładnie się połączy.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połączyłam z masą serową za pomocą szpatułki.
Wyłożyłam masę serową na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Piekłam 50 minut w 180 stopniach.
Kiedy wyłączyłam piekarnik nie otwierałam drzwiczek przez ok. 10 minut. Po tym czasie drzwiczki uchyliłam i zostawiłam ciasto na ok. 15 minut w piekarniku.
Jak sernik już się upiekł i wystygł zrobiłam polewę.
Masło roztopiłam, dosypałam kakao, cukier i cukier wanilinowy. W 5 łyżkach gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dodałam do polewy. Mieszałam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Tak przygotowaną polewą udekorowałam mój sernik.
Posypałam prażonymi płatkami migdałów. Przed podaniem udekorowałam malinami.
Notatki:* dodałam cukier z pomarańczą, ale można dodać skórkę otartą z pomarańczy* zamiast ekstraktu można dodać olejek pomarańczowy