Sernik z nutą pomarańczy

Lidia
Ciasta
27.09.2019 12:44
Sernik z nutą pomarańczy
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki


* 70 dkg zmielonego sera białego

* 5 jajek* 3/4 szklanki cukru

* 1/2 szklanki oleju

* 100 ml śmietanki 30%

* cukier wanilinowy

* ekstrakt pomarańczowy

* skórka z pomarańczy albo gotowy cukier z pomarańczą

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Na spód:


* 5 dkg masła

* 20 dkg herbatników


Na polewę:


* 1,5 łyżki kakao

* 5 dkg masła

* 2 łyżki cukru

* 1 łyżeczka żelatyny

* woda ok. 4-5 łyżek

* 1 łyżeczka cukru wanilinowego


Dodatkowo:


* prażone płatki migdałów

 * maliny

Przepis

Herbatniki rozkruszyłam za pomocą blendera na miałko. Masło roztopiłam i połączyłam z ciastkami. Wymieszałam dokładnie i wylepiłam dno tortownicy. Tortownicę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Średnica 22 cm. Schłodziłam w lodówce do momentu aż zrobiłam masę serową.
Białka oddzieliłam od żółtek.
Żółtka utarłam na puszystą masę z cukrami. Dodałam 1,5 łyżeczki cukru z pomarańczą oraz 1 łyżeczkę ekstraktu pomarańczowego.
Wlałam olej i miksowałam dalej. Dodałam ser, mąkę ziemniaczaną i wyrobiłam gładką masę. Pod koniec wlałam śmietankę i wymieszałam aż wszystko ładnie się połączy.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połączyłam z masą serową za pomocą szpatułki.
Wyłożyłam masę serową na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Piekłam 50 minut w 180 stopniach.
Kiedy wyłączyłam piekarnik nie otwierałam drzwiczek przez ok. 10 minut. Po tym czasie drzwiczki uchyliłam i zostawiłam ciasto na ok. 15 minut w piekarniku.
Jak sernik już się upiekł i wystygł zrobiłam polewę.
Masło roztopiłam, dosypałam kakao, cukier i cukier wanilinowy. W 5 łyżkach gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dodałam do polewy. Mieszałam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Tak przygotowaną polewą udekorowałam mój sernik.
Posypałam prażonymi płatkami migdałów. Przed podaniem udekorowałam malinami.
Notatki:* dodałam cukier z pomarańczą, ale można dodać skórkę otartą z pomarańczy* zamiast ekstraktu można dodać olejek pomarańczowy