ciasta francuskiego (300g) (lub ciasto francuskie własnej roboty) 3 łyżki majonezu (120g) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Francuskie ślimaczki ze szpinakiem – Wykonanie: Na początku przygotowuję farsz szpinakowy z przepisu, który pojawił się na blogu już wieki temu (Farsz ze szpinaku i sera feta). Francuskie ślimaczki ze szpinakiem – Składniki: 450g mrożonego szpinaku (lub świeżego) 270g sera feta 2 łyżki gęstej śmietany 18% oliwa z oliwek lub masło (do smażenia) 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 duże opak. Kolejno należy rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę masła, a następnie mrożony szpinak (lub świeży, posiekany), przeciśnięty przez praskę czosnek (można dać więcej lub mniej czosnku – jak kto woli – ja daję standardowo 2-3 ząbki). Polecam również ten przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Francuskie ślimaczki ze szpinakiem to świetna przekąska na imprezę andrzejkową, urodzinową, czy też Sylwestra ;) Zawinąć ciasto w rulon (od brzegu z farszem, w kierunku brzegu bez farszu). Ciasto francuskie rozwinąć posmarować na całość majonezem z ziołami. Następnie rozprowadzić farsz, zostawiając wzdłuż jednej dłuższej krawędzi trochę wolnego miejsca bez farszu (żeby łatwiej się zawijało) Następnie pokroić roladę na paski (ok. 2cm). Poukładać paski na leżąco (czyli tak, by przypominały ślimaczki).