Śledzie po królewsku – Składniki: 3 filety śledziowe – ok. 200 g trochę mniej niż pół puszki groszku konserwowego – ok. 100 g 2 średnie jajka 1 mała cebulka – ok. 60 g 2 łyżki majonezu 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy delikatesowej pieprz do smaku szczypta soli – opcjonalnie (o ile śledzie nie są dość słone) garść koperku lub szczypiorku Śledzie po królewsku – to pyszne i szybkie w wykonaniu śledzie, które świetnie się sprawdzą zarówno na wszelkiego rodzaju święta (np. Boże Narodzenie, a nawet na Wielkanoc, gdyż zawierają ugotowane na twardo jajka), czy też imprezy, np. urodziny bądź Sylwestra. Przepis na śledzie po królewsku: Filety śledziowe wymoczyć w wodzie lub płukać je pod zimną wodą do czasu aż uznamy, że nie są za słone. Wszystkie składniki na śledzie po królewsku wrzucić do jednej miseczki, dodać sos, a następnie całość doprawić do smaku solą (opcjonalnie) i świeżo mielonym pieprzem. Jajka ugotować na twardo w małym garnuszku z osoloną wodą (zobacz wpis: Wymoczone i osuszone śledzie pokroić na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przelać wrzątkiem na sitku.