Składniki
- 4 jędrne gruszki
- 750 ml czerwonego wina
- 300 g cukru
- 3 goździki
- 1 laska cynamonu
Przepis
- Gruszki starannie i cienko obieramy, zachowując ogonki. Do rondelka wlewamy wino, dodajemy cukier i przyprawy. Wino doprowadzamy do wrzenia, ostrożnie wkładamy gruszki ogonkami do góry i gotujemy na małym ogniu. Kiedy gruszki będą miękkie, lekko szkliste i nabiorą czerwonego koloru wyjmujemy je ostrożnie na talerz. Syrop nadal gotujemy do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje. Sos odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu sos jeszcze zgęstnieje. Zimne gruszki podajemy polane winnym sosem.
Notes
- - kolor gruszek zależy od rodzaju użytego wina
- - do deseru świetnie pasuje gałka waniliowych lodów
- - bardzo ważne, aby w trakcie gotowania nie rozgotować owoców. Gruszki powinny pozostać wciąż jędrne