Przepis na polski barszcz czerwony składniki na polski czerwony barszcz: – 3 kg buraków – 10 cebul – boczek około 40 dag / na Wigilię – zamiast boczku – garść suszonych grzybów / – jałowiec – liść laurowy ok 5 szt – ziele angielskie – włoszczyzna: seler, marchewki, pietruszki / korzeń/ – 5 jabłek – odrobina octu, sól, cukier, pieprz Przygotowanie polskiego czerwonego barszczu : Cebulę obieramy i wkładamy do piekarnika na około 150-180 st – pieczemy aż do lekkiego zbrązowienia, aby wydobyć z nich cały smakowity aromat. Składniki na chłodnik litewski: – pęczek botwinki – 3-4 buraczki – pęczek szczypiorku – 2 zielone ogórki – kilka rzodkiewek – niecały / około połowy / pęczek koperku – 1-2 ząbki czosnku – 1 l jogurtu naturalnego – kubeczek maślanki – 2 łyżki kwaśnej śmietany – sól – pieprz – około 3 łyżki soku z cytryny – 2-3 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie chłodnika litewskiego: Buraczki i botwinkę kroimy drobniutko i gotujemy około 15 minut. U nas zawsze w ten wieczór szczególny, barszcz biały króluje, barszczyk czerwony pijemy dnia kolejnego / Polski barszcz czerwony na Święta możemy podawać solo, z pasztecikami, z paluszkami serowymi, z paluchami z ciasta francuskiego / co jest zawsze wyjściem awaryjnym, ale pysznym i expressowym / z krokietem lub z uszkami. / w wersji oryginalnej chłodnik litewski podaje się z mięsem – z kurczaka, indyka lub cielęciną, ale do mnie jednak to połączenie nie przemawia / Dodam, że taki zakwas buraczany jest idealny dla kobiet w ciąży oraz w stanach ogólnego osłabienia, idealny przy anemii. więcej moich przepisów w zakładce : Tak więc, w zależności od poty roku wybieramy coś z buraczków. Przepis na zakwas buraczany – 6 buraków – 4-5 ząbków czosnku – skórka chleba Natomiast na obiad – latem chłodnik litewski, a od jesieni o wczesnej wiosny – polski czerwony barszcz. Lekarz jeszcze w czasie ciąży wyczytał z moich karteluszek z wynikami z badań, że mam anemię. A, że jest wyśmienity w swoim smaku to również na Święta i na najważniejszą kolację w roku można go serwować. Do pakietu produktów z buraka zaliczam jeszcze syrop z buraka idealny na wczesne stadium choroby i kaszel. / oczywiście w ramach polskiej naszej tradycji jeśli podajemy barszcz na Wigilię na boczku wywaru robić nie wypada. Latem zdecydowanie wybieramy chłodnik litewski, jednak kiedy za oknem śniegu po pas decyduję się na gorący, aromatyczny i absolutnie polski czerwony barszcz, kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia. Z pieczoną cebulą, z jabłkami i z dala od jakiejś chemii. Bo ja nie z tych chorowitych, nie z tych co coś dolega. Wzmacnia, dlatego i Wam polecam. polski czerwony barszcz Opakowana w reklamówkę z buraczkami do domu ze sklepu wróciłam. Schłodzony chłodnik litewski podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Wydawać by się mogło, że dopiero kilka dni temu chłodnik litewski podczas upałów robiłam, a dziś już polski czerwony barszcz tradycyjny serwuję. Wraz z cebulą gotujemy w dużym garnku / ok 10 L / dokładając boczek, jałowiec, liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Ale jakoś ostatnio mi z nim nie w parze. W drugim garnku gotujemy włoszczyznę na minimalnej ilości wody aby wywar był intensywny. Oraz podaje Wam przepis na polski czerwony barszcz. Odkąd to moje trzecie dziecię się pojawiło, z nim więcej obowiązków ale i przyjemności. Aby uzyskać zakwas buraczany już po kilku dniach, warto na wierzch położyć skórkę chleba. Idealny na następny dzień, aby smaki wzajemnie się połączyły. Ale skoro trzeba się i anemii pokłonić to jeszcze więcej zdrowia w siebie też i wpakować. Na chłodnik litewski, który uwielbiamy. I ten przepis na zakwas buraczany, który wzmacnia i oddala anemię. Przepis na chłodnik litewski Dzień nieraz z nocą się zlewa. Czasem szkoda mi czasu na sen, który uwielbiam.