Kotlety mielone z pieczarkami i serem

Helka
Obiad
18.01.2017 17:47
Kotlety mielone z pieczarkami i serem

Składniki na farsz: 200g pieczarek 100g żółtego sera 1 mała cebula (ok. 65g) pieprz, sól do smaku 1 mały pęczek natki pietruszki (ok. 10g bez łodyżek) olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia (ok. 2 łyżki) Do panierowania: mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania 1 jajko Kotlety mielone z pieczarkami i serem – Wykonanie: Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w kostkę. Składniki na kotlety: 500 g mielonego mięsa (u mnie z indyka) 1 mała cebula (ok. 60g) 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej (lub więcej jeśli masa z mięsa jest mało zwarta) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej (ok. 13g) sól, pieprz do smaku olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia (ok. 4 łyżki) Można je podawać np. z ziemniakami puree (zobacz przepis na: kremowe, tłuczone ziemniaki), surówką z marchewki lub mizerią, a także z sosem pieczarkowym śmietanowym lub ziołowym (przepisy znajdziecie tutaj: Sos pieczarkowy i tutaj: Pieczarki w aromatycznym sosie). Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub oliwę, smażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor. Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulkę, jajko, przyprawy, 4 łyżeczek bułki tartej (ew. mniej lub więcej – tyle aby masa była zwarta i nie rozpadała się). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Kotlety mielone z pieczarkami i serem – pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Z podanej masy mięsnej wychodzi 6 sporych kotletów mielonych (można zrobić też je w mniejszej wersji). Wziąć jedną porcję, rozpłaszczyć na dłoni, na środku nałożyć farsz, a następnie złożyć, formując klopsik.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2017/01/18/kotlety-mielone-z-pieczarkami-i-serem/