Składniki
- 240 g mąki
- 100 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta proszku do pieczenia
Przepis
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, cukier puder i pozostałe składniki. Zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
- Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, delikatnie podsypując mąką. Przy pomocy foremki w kształcie małej gwiazdki wykrawamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachowujemy niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 8-10 minut. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ciasteczek. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.
Notes
- - do cukru pudru w którym obtaczamy ciasteczka, możemy dodać np. cynamon
- - kruche ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni
- - z tej porcji otrzymamy około 80 małych gwiazdek