Zimowe gwiazdki

Małgorzata
Desery
27.11.2016 12:23
Zimowe gwiazdki

Składniki

  1. 240 g mąki
  2. 100 g masła
  3. 200 g cukru pudru
  4. 1 łyżka jogurtu naturalnego
  5. 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  6. szczypta proszku do pieczenia

Przepis

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, cukier puder i pozostałe składniki. Zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
  2. Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, delikatnie podsypując mąką. Przy pomocy foremki w kształcie małej gwiazdki wykrawamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachowujemy niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 8-10 minut. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ciasteczek. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.
Notes
  1. - do cukru pudru w którym obtaczamy ciasteczka, możemy dodać np. cynamon
  2. - kruche ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni
  3. - z tej porcji otrzymamy około 80 małych gwiazdek