Składniki
Ciasto szpinakowe
- 300 g mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie
- 200 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
- 300 g sera białego
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 1 pęczek szczypiorku
Przepis
Ciasto szpinakowe
- Szpinak rozmrażamy, odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i przy pomocy szpatułki mieszamy. Do ciasta dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 26 X 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez 20-25 minut.
Nadzienie
- Twaróg rozdrabniamy przy pomocy widelca, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy do połączenia się składników. Na ciasto szpinakowe wykładamy połowę sera. Wierzch równamy i układamy plasterki łososia. Przykrywamy resztą sera i równamy. Wierzch posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Notes
- - można użyć szpinaku świeżego, należy go najpierw zmielić i również odcisnąć z nadmiaru soku
- - szpinak mrożony w liściach należy po rozmrożeniu należy zmielić w maszynce do mięsa