Łosoś pod pierzynką

Małgorzata
Przekąski
27.11.2016 12:30
Łosoś pod pierzynką

Składniki

Ciasto szpinakowe
  1. 300 g mrożonego szpinaku
  2. 3 jajka
  3. 3 łyżki mąki
  4. 1/2 łyżeczki soli
  5. szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie
  1. 200 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
  2. 300 g sera białego
  3. 2-3 ząbki czosnku
  4. 3 łyżki jogurtu naturalnego
  5. pieprz biały
  6. sól
Dodatkowo
  1. 1 pęczek szczypiorku

Przepis

Ciasto szpinakowe
  1. Szpinak rozmrażamy, odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i przy pomocy szpatułki mieszamy. Do ciasta dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 26 X 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez 20-25 minut.
Nadzienie
  1. Twaróg rozdrabniamy przy pomocy widelca, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy do połączenia się składników. Na ciasto szpinakowe wykładamy połowę sera. Wierzch równamy i układamy plasterki łososia. Przykrywamy resztą sera i równamy. Wierzch posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Notes
  1. - można użyć szpinaku świeżego, należy go najpierw zmielić i również odcisnąć z nadmiaru soku
  2. - szpinak mrożony w liściach należy po rozmrożeniu należy zmielić w maszynce do mięsa