mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru 1 niepełna łyżeczka soli oraz: ciepła woda do posmarowania bułeczek opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię lniane (u mnie – mieszanka wszystkich trzech) Zaczyn: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)** 2 szkl. Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). szklanka w tym przepisie, to 250 ml ** autorka użyła 3/4 szklanki puree z marchewki Bułki marchewkowe na blogach: Bułki marchewkowe Kolejne wspólne pieczenie, organizowane przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami W listopadowej Piekarni Amber pieczemy razem bułki marchewkowe zaproponowane przez Kasię, autorkę bloga Posadzone i Zjedzone. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż ciasto podwoi objętość. Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym - 12 szt. inspiracja przepisem ze strony King Arthur Flour zaczyn: 3/4 szkl. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować bułeczkę. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180°C. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę, 2 szklanki mąki pszennej 650, cukier brązowy i sól. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki.