Składniki
3 gruszki
ciasto francuskie
laska wanilii
1 szklanka cukru
2 łyżki cynamonu
200 g orzechów laskowych
200 g karmelu lub toffi
Przepis
Gruszki myjemy a następnie obieramy.
Spód gruszki najlepiej ściąć na prosto, aby mogły stać na talerzu. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż a następnie przy pomocy noża wyciągamy wydobywamy ziarenka.
Do garnka z wodą wrzucamy szklankę cukru, 2 łyżki cynamonu oraz wanilię. Doprowadzamy do wrzenia następnie dodajemy obrane gruszki i gotujemy je na małym ogniu przez około 25 minut.
Gdy gruszki będą już miękkie, wyciągamy je z garnka, odcinamy górną część z szypułką oraz wydrążymy ich środek.
W osobnym naczyniu mieszamy orzechy laskowe z karmelem lub toffi.
Nadziewamy gruszki naszym nadzieniem orzechowym. Ciasto francuskie koimy na pasy o szybkości około 2 centymetrów. Ostudzone gruszki owijamy ciastem francuskim oraz smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Gruszki zapiekamy w 200 stopniach przez około 20 minut.
Gotowe. Smacznego