Muszę podkreślić, że do tej potrawy daje się makaron w kształcie kwadratów (o nazwie Łazanki) ale u mnie w rodzinie na całą tę potrawę mówi się łazanki więc ja korzystam z makaronu, który akurat mam w domu, nie ma dla mnie znaczenia jaki ma kształt (choć nie ukrywam, że najbardziej do łazanek pasują mi rurki [pióra] :) ). Składniki: 1/4 główki białej kapusty cebula 2 średnie szt. makaron Łazanki ok 200 g (u mnie Lubella Pióra nr 17) kiełbasa 1-2 pętka sól, pieprz Makron gotuję według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie jak gotuje się kapusta kroję cebulę drobno i kiełbasę wzdłuż na pół a następnie w plasterki. Teraz kolej na cebulę, wrzucam na patelnie, obficie posypuję pieprzem i smażę aż będzie miękka i złocista. Na rozgrzaną patelnie wrzucam kiełbasę, smażę aż się pięknie przyrumieni i wykładam do dużej miski.