Przepis
Składniki:
ciasto
3 jajka
250 g masła roztopionego
250 g cukru
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g płatków migdałów
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
50 g posiekanych orzechów
50 g orzechów nerkowca posiekanych
50 g posiekanych migdałów
100 g gorzkiej czekolady
3 duże gruszki
polewa:
90 g gorzkiej czekolady
90 g czekolady mlecznej
50 g masła
3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Posiekać czekoladę, orzechy (odłożyć 2 łyżki do dekoracji) i połączyć z suchymi produktami dodać jajka z masłem i dobrze wymieszać na końcu dodać posiekaną w kostkę gruszkę i delikatnie wymieszać. Blaszkę o średnicy 22-24 cm wyłożyć pergaminem wlać ciasto i piec w temperaturze 180 C przez 45 - 55 minut. Zostawić do ostygnięcia.
W kąpieli wodnej połączyć czekoladę, masło i mleko gotując na małym ogniu cały czas mieszając. Ciasto wyjmujemy z formy, smarujemy dokładnie polewą i posypujemy orzechami.