Ciacho czekoladowe z gruszkami i orzechami

Krzysztof
Ciasta
10.10.2014 8:10
Ciacho czekoladowe z gruszkami i orzechami

Przepis

Składniki:

ciasto

3 jajka

250 g masła roztopionego

250 g cukru

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

70 g płatków migdałów

1 łyżeczka cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

50 g posiekanych orzechów

50 g orzechów nerkowca posiekanych

50 g posiekanych migdałów

100 g gorzkiej czekolady

3 duże gruszki

polewa:

90 g gorzkiej czekolady

90 g czekolady mlecznej

50 g masła

3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Posiekać czekoladę, orzechy (odłożyć 2 łyżki do dekoracji) i połączyć z suchymi produktami dodać jajka z masłem i dobrze wymieszać na końcu dodać posiekaną w kostkę gruszkę i delikatnie wymieszać. Blaszkę o średnicy 22-24 cm wyłożyć pergaminem wlać ciasto i piec w temperaturze 180 C przez 45 - 55 minut. Zostawić do ostygnięcia.

W kąpieli wodnej połączyć czekoladę, masło i mleko gotując na małym ogniu cały czas mieszając. Ciasto wyjmujemy z formy, smarujemy dokładnie polewą i posypujemy orzechami.