Składniki na 8 batoników kakaowych : 200 ml śmietanki 30% 150 ml mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao ekspandowana pszenica marki Lestello Przygotowanie: Mleko, śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy cukier i kakao, zagotowujemy i gotujemy cały czas mieszając ok. 15-20 minut, gdy masa kakaowa będzie już bardzo gęsta zdejmujemy garnek z ognia aby masa ostygła. W oryginale wierzch jest czekoladowy a ziarna są w masię, ja odwróciłam swoje składniki, ziarna są na wierzchu, a słodka masa kakaowa jest w środku, przy okazji nie pobrudzimy sobie rąk jedząc batoniki. Na pszenicę ostrożnie przekładamy gęstą masę, którą lekko dociskamy, wierzch obsypujemy również pszenicą, którą dociskamy do kakaowej masy, zostawiamy do całkowitego stężenia do lodówki najlepiej na całą noc. Bardzo lubię kupne Batoniki kakaowe, te domowe nie są identycznie jak oryginał, ale mają podobny styl i smak.