Ratatuj - zapiekane warzywa

Ewelina
Zapiekanki
21.10.2016 19:43
Ratatuj - zapiekane warzywa
  • Czas gotowania: 15 min

Składniki

Ratatuj - zapiekane warzywa

  • 2 cukinie
  • 2 bakłażany
  • papryka
  • pomidory
  • cebula
  • zioła prowansalskie
  • koperek
  • 3 ząbki czosnku

Przepis

Cukinie dokładnie myjemy, kroimy na grube plastry a następnie podsmażamy przez chwilę na patelni.

Zdjęcie Ratatuj - zapiekane warzywa #1

Zdjęcie Ratatuj - zapiekane warzywa #2Tak samo postępujemy w przypadku bakłażana jednak z tą różnicą, że bakłażana należy wcześniej skropić solą, poczekać kilka minut, aż puści soki a następnie pozbywamy się powstałych soków i dopiero podsmażamy.Zdjęcie Ratatuj - zapiekane warzywa #3

Zdjęcie Ratatuj - zapiekane warzywa #4

Podsmażamy cebulę oraz kroimy pomidory w plasterki.

Zdjęcie Ratatuj - zapiekane warzywa #5Wszystkie nasze warzywa wykładamy na przemian w naczyniu żaroodpornym, czyli kolejno pomidor z cebulą, bakłażan, cukinia, papryka.

Zdjęcie Ratatuj - zapiekane warzywa #6

Zdjęcie Ratatuj - zapiekane warzywa #7 Doprawiamy ziołami prowansalskimi, koperkiem, posiekanym czosnkiem pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Zdjęcie Ratatuj - zapiekane warzywa #8

Zdjęcie Ratatuj - zapiekane warzywa #9