- Czas gotowania: 15 min
Składniki
Ratatuj - zapiekane warzywa
- 2 cukinie
- 2 bakłażany
- papryka
- pomidory
- cebula
- zioła prowansalskie
- koperek
- 3 ząbki czosnku
Przepis
Cukinie dokładnie myjemy, kroimy na grube plastry a następnie podsmażamy przez chwilę na patelni.
Tak samo postępujemy w przypadku bakłażana jednak z tą różnicą, że bakłażana należy wcześniej skropić solą, poczekać kilka minut, aż puści soki a następnie pozbywamy się powstałych soków i dopiero podsmażamy.
Podsmażamy cebulę oraz kroimy pomidory w plasterki.
Wszystkie nasze warzywa wykładamy na przemian w naczyniu żaroodpornym, czyli kolejno pomidor z cebulą, bakłażan, cukinia, papryka.
Doprawiamy ziołami prowansalskimi, koperkiem, posiekanym czosnkiem pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.